Relacja ze spotkania świątecznego i degustacji wina online.

9 Grudnia 2020 roku odbyło się Spotkanie Świąteczne Stowarzyszenia Absolwentów EMBA@UW „Nowy Świat”. Wydarzenie to zostało połączone z degustacją win online, zorganizowaną przez Panią Ewę Rybak, a poprowadzoną przez krytyka winiarskiego – Pana Wojciecha Bońkowskiego (winicjatywa.pl, magazyn Ferment). Spotkanie to było niezwykle udane co potwierdził entuzjazm i zaangażowanie uczestników.

Spotkanie otworzył prezes Stowarzyszenia Absolwentów – Sylwester Wybranowski, witając wszystkich uczestników a w szczególności Dziekana Wydziału Zarządzania UW prof. dr hab. Grzegorza Karasiewicza, dyrektora EMBA@UW dr Tomasza Ludwickiego, Tomasza Dalacha – pierwszego Prezesa Stowarzyszenia WIEMBA, a także partnerów eventu: Piotra Teleona z Prosper Capital Dom Maklerski S.A. i Radosława Kowalczyka z Transition Technologies PSC. Po krótkim wprowadzeniu poprosił o głos prof. Krasiewicza.

Dziekan Wydziału Zarządzania podziękował zarówno za zaproszenie, jak i za zaangażowanie  studentów i absolwentów Wydziału Zarządzania oraz EMBA@UW, dzięki którym proces odnowienia akredytacji Equis idzie pomyślnie. Prof. Karasiewicz opowiedział o remoncie Wydziału Zarządzania, które ma miejsce teraz na ul. Szturmowej 3. Sale wykładowe będą spełniały najwyższe wymogi łącząc w sobie funkcjonalność z technologią, a także będą umożliwiały hybrydowe nauczanie. Modernizacja budynku jest już na tyle zaawansowana, że umożliwia już przeniesienie biura EMBA@UW z Nowego Światu na ul. Szturmową.

Dr Tomasz Ludwicki także wyraził wdzięczność absolwentom za wsparcie w procesie odnawiania akredytacji. Jest to proces skomplikowany i czasochłonny, ale jego pozytywne zakończenie jest potwierdzeniem wysokiej jakości studiów na Wydziale Zarządzania.

Uczestnicy spotkania z niecierpliwością czekali na rozpoczęcie degustacji win. Dzień wcześniej wszyscy chcący uczestniczyć w degustacji otrzymali próbki win, które miały być prezentowane. Pan Wojciech Bońkowski rozpoczął spotkanie od zarysowania tła winiarstwa polskiego.  Dzięki temu można się było dowiedzieć o rosnącej popularności polskich win w świecie winiarskim. Produkowane hybrydy (szczepy winorośli, które lepiej dają sobie radę w chłodniejszym klimacie o krótszym czasie wegetacji, są odporne na choroby grzybicze) przyjmują się dobrze w naszym klimacie dając wysokiej jakości trunek. Goście spotkania zapoznali się z ośmioma polskimi winami w tym było pięć win białych, jedno różowe i dwa czerwone.Pierwsze wino białe z winnicy Vanellus, szczep Johanniter, Meridium rocznik 2018. Według części uczestników kwaśne. Przez prowadzącego opisywane jako wino lekkie, nadające się do lekkich potraw typu sałatka. Tutaj należy wspomnieć, że choć Pan Bońkowski doradzał potrawy, do których dane wino pasowałoby najlepiej, to jednocześnie zastrzegał, że dobór wina do posiłku jest kwestią indywidualnego gustu. Profesjonalni sommelierzy w zaciszu domowym raczej „luźno” podchodzą do tematu połączeń. Pierwsza próbka wina pochodząca z Jasła, okolic Krosna to produkcja małej rodzinnej winnicy. Sami autorzy opisują je jako wino z aromatem gruszki, moreli o mocnej strukturze i soczystej kwasowości. Odczucia uczestników to potwierdziły.Drugie z kolei wino, Souvignier Gris rocznik 2019, z winnicy Kojder jest unikatem w tej chwili już nie do kupienia. Wyjątkowo udany egzemplarz, który reprezentowały zaledwie 400 butelek. Odważne młode rodzeństwo, które podjęło ryzyko założenia winnicy w zachodniopomorskim zostało okrzyknięte odkryciem przez znanych światowych krytyków. Jest to niewątpliwy sukces dwójki młodych wytwórców. Wino to zebrało najwięcej pozytywnych recenzji od uczestników degustacji. Trzecie propozycja Wojciecha Bońkowskiego to Pinot Gris , Daphne rocznik 2018 z winnicy Skarpa Dobrska z okolic Kazimierza Dolnego. Region ten znany jest z dużej ilości słońca. Dodatkowo rocznik 2018 był sezonem wyjątkowo ciepłym i to ciepło przeciągnęło się do późnej jesieni dając gronom czas na długie dojrzewanie. W rezultacie wino wyprodukowane w 2018 roku daje dużą satysfakcję, z dużą dozą aromatów jabłka i owoców kandyzowanych nadaje się świetnie do dań rybnych, które niekoniecznie muszą być bardzo przyprawione. Samo w sobie jest lekkie i soczyste.Czwarte z kolei zaprezentowane białe wytrawne wino to był Riesling znad Pradoliny z roku 2019 z winnicy Marka Krojciga – Stara Winna Góra. Winnicę z okolic Zielonej Góry przejął w bardzo młodym wieku Marek Krojcig po swoim ojcu. Okazało się, że jest bardzo utalentowanym młodym producentem wina, którego wina nie są obce znawcom z całego świata. Uczestnicy ocenili wino bardzo dobrze. Wyczuwalny był aromat owocowy. Smak głęboki, elegancki, idealny do dań z ryb. Prowadzący polecał sałatkę z kozim serem, czyli coś lekkiego z ostrzejszym smakiem.

Piąte zaprezentowane wino było różowym, wytrawnym winem z winnicy Turnau z roku 2019. Rosé zaskoczyło uczestników swoim smakiem i aromatem. Owocowa lekkość i wszechstronność wina, które pasuje zarówno do lekkich warzywnych potraw jak i grillowanego mięsa to doskonała propozycja. Niektórych uczestników zaskoczyła informacja, że to wina różowe w tej chwili stały się bardziej modne niż białe, czy czerwone. Moda ta zmusiła winiarzy do zainteresowania się produkcją tego rodzaju win.Szóste zaprezentowane wino było pierwszą czerwoną propozycją podczas degustacji. Wino wytrawne  z winnicy Moderna – Rondo z 2018 roku. Winnica Moderna należy do Stowarzyszenia Winnice Dolnośląskie, które stworzyły doskonałą propozycję dla osób zainteresowanych enoturystyką. Samo wino głębokie w aromacie i smaku przypadło do gustu uczestnikom degustacji.Przedostatnia propozycja czerwonego wina z winnicy Płochockich – Pinot Noir 2018. Winnica znana była już wcześniej niektórym uczestnikom. Podczas prezentacji tego wina, na czacie można było przeczytać komentarze, że to najlepsze wino do tej pory. Wino, które potrzebuje chwilę odetchnąć nim zostanie skonsumowane. Tutaj Pan Bońkowski wspomniał o dwóch rzeczach, które znacznie podniosą przyjemność z picia wina: dobry otwieracz oraz porządne kieliszki. Wyczuwalny aromat czereśni i wiśni pochodzący z procesu starzenia się w beczce dębowej. Było to niewątpliwie doskonałe doświadczenie dla kubków smakowych.

Ostatnie wino zaskoczyło uczestników ponieważ nastąpił powrót do wina białego. Zupełnie wyjątkowe białe wino z winnicy Jakubów – Solaris Na Skórkach rocznik 2018. Jego bursztynowa, głęboka barwa i słodki smak były pozostawione na deser. Na stronie inicjatywy.pl możemy przeczytać, że jest ono polecane do Wigilijnego stołu Lu jako wyjątkowy prezent.Koncepcja połączenia spotkania świątecznego z degustacją win okazała się w stu procentach trafiona. Wojciech Bońkowski opowiadał o winach, winnicach, producentach i trendach zaciekawiając wszystkich słuchaczy. Uczestnicy na czacie zadawali wiele ciekawych pytań dotyczących szczegółów spożywania, łączenia z daniami, historii, pochodzenia win i wiele innych. Na koniec wszyscy podziękowali organizatorom za degustację. Prof. Karasiewicz zaprosił na wydziałowe spotkanie świąteczne, a Sylwester Wybranowski wyraził nadzieję na kolejne tak udane spotkanie.

Partnerzy: PROSPER CAPITAL DOM MAKLERSKI S.A. oraz TRANSITION TECHNOLOGIES PSC

Prosper Capital Dom Maklerski S.A. jest niezależnym, niebankowym domem maklerskim. PCDM to firma inwestycyjna posiadająca duże doświadczenie w zakresie oferowania akcji spółek i wprowadzania ich do obrotu – zarówno na rynku regulowanym GPW, jak i alternatywnym (NewConnect). To również profesjonalny doradca i pośrednik w obszarze pozyskiwania przez przedsiębiorców kapitału dłużnego w drodze emisji obligacji mający w swoim zakresie kompleksowe usługi z tego obszaru m.in. Agent Emisji, Agent Płatniczy, Sponsor Emisji.

Inwestorom proponujemy nabywanie:

  • obligacji i akcji w przygotowanych przez Dom Maklerski ofertach;
  • certyfikatów inwestycyjnych i jednostek uczestnictwa Funduszy Inwestycyjnych.

Kontakt:  piotr.teleon@pcdm.pl tel. 607 656 818, https://www.pcdm.pl/o-nas/

Transition Technologies PSC to software house, integrator nowoczesnego oprogramowania dla przemysłu, wspierającego transformację cyfrową w ramach Industry 4.0.

Realizuje kompleksowe wdrożenia oraz profesjonalne doradztwo w obszarach wykorzystania technologii Augmented Reality (AR), Internet of Things (IoT), Product Lifecycle Management (PLM). W swoim portfolio posiada również klientów, których na co dzień wspiera w takich obszarach jak R&D Augmentation, rozwiązaniach chmurowych opartych na m.in. na Google, AWS czy AZURE oraz migracji do nich, a także implementacji i dostosowaniu do potrzeb klienta narzędzi marki Atlassian, m.in. JIRA i Confluence.

Transition Technologies PSC działa w partnerstwie z wiodącymi dostawcami z branży IT, w tym PTC, Microsoft oraz Rockwell Automation, a także Google, Atlassian, Amazon Web Services, Hewlett Packard Enterprise, Synopsys i wieloma innymi.

Kontakt: E: contact@ttpsc.com W: www.ttpsc.com  T: +48 42 664 97 20